Samenwerking met projectleider duurzaamheid ROC van Amsterdam|Flevoland: D.Westerbaan, Procesontwerper:Studio Jaan,  Circulair Architect en WELL AP adviseur: L.van de Pol(DMGR) en technisch adviseur duurzaamheid: S.Vellenga (LBP|sight).

Het ROC van Amsterdam en Flevoland wil dat duurzaamheid in alle haarvaten van het ROC terecht komt. De projectleider duurzaamheid heeft hierin ook een ruimtelijke vraag. Om het bewustzijn over deze -eigenlijk gehele mentaliteits- verandering aan te wakkeren, is er behoefte aan een fysieke verschijning die zowel duurzaamheid uitstraalt, als dat er ontmoetingen in plaats kunnen vinden. Het ontwerpteam ontwikkelt workshops van circulair ontwerp tot realisatie. Het proces speelt zich hiermee deels af in het curriculum. Studenten dragen bij in het proces en wij laten hen kennis maken met circulariteit en het vormgeven van de ruimtelijke vraag en van een systeemverandering. Docenten krijgen tools over hoe circulariteit een plek te geven in de lessen. Het (ontwerp)proces wordt gezien als een kans om de collectieve creativiteit en intelligentie van alle betrokkenen te ontdekken om de unieke kwaliteiten van dit project te onthullen. Samen met een team van ontwerpers en adviseurs, studenten en medewerkers van ROCvAF, werken we aan een Vehikel, zowel letterlijk als figuurlijk, dat de beweging faciliteert.       
Wat bedoeld was als eenmalige workshops voor een beperkte groep studenten, is verworden tot een online toolkit die een veel groter bereik heeft en vaker ingezet kan worden zonder extra inspanning:COVID-19 heeft ons gedwongen een andere aanpak te kiezen, die tot een duurzamere oplossing heeft geleid.
Werksessie #01 De Ceuvel. In deze werksessie vormden deelnemers zich een beeld van Circulaire Economie door een rondleiding op De Ceuvel in Amsterdam en verbeeldden en verwoordden de deelnemers wat het Vehikel zou moeten vertellen, met behulp van Lego Serious Play o.l.v. studio Jaan.
Studenten Art & Design hebben vanuit een 10 weeks lesprogramma ieder een eigen Vehikel ontworpen. Een groep studenten Junior Fashion Design ontwierpen vanuit hun interne stage bij het Green Office Vehikel samen een collectie. De ontwerpen van de studenten zijn tot stand gekomen op basis van de opdrachtomschrijving, inspiratie en theorie; vanuit de online modules. De opdrachtomschrijving, ofwel het PvE, is tot stand gekomen uit de vraagstelling van het ROCvAF, opgehaald tijdens de eerste Helikoptersessie en uit werksessie #01 met studenten en medewerkers.
We hebben bouwmateriaal kunnen mijnen bij de nieuwe afval-partner GP Groot van het ROCvAF, dit fungeerde direct als content voor een lesmodule over mijnen. Het beschikbare materiaal is geïntegreerd in het ontwerp. Studenten JrFD gebruiken de reststromen in de materiaalstudie voor hun collectie. Filmpje door Marit Beets, student Media & Redactie
Uit 15 individuele ontwerpen van studenten Art & Design is één totaal ontwerp gemaakt door Marjan: een paviljoen. Studenten Bouw tekenen momenteel het ontwerp technisch uit en binnenkort wordt het ook daadwerkelijk gebouwd van materialen die zijn gemijnd bij afvalverwerker GP Groot.
Back to Top