De Markt van Oosterhout is een typisch brabants plein met een driehoekige vorm. Kenmerkend aan dit plein is dat de toevoerwegen niet alleen in de 3 punten uitkomen, maar dat er 6 wegen zijn. Hiertussen ontstaan 9 elkaar kruisende routes. Deze kruisende verkeersstromen vormen de voedingsbron van de activiteit van de Markt, terwijl de ruimte aantrekkelijk genoeg is om ook een rustpunt te worden in de route. Banken, afvalbakken, lantaarnpalen en bomen zijn op het plein geplaatst op de denkbeeldige lijnen. Omdat zij elk een eigen ritme en richting hebben ontstaan op het plein verschillende combinaties van verblijfselementen en kleinere gebieden met een eigen karakter. De inrichting bindt de stedeling niet aan een voorgeschreven plek, maar creëert een veld zonder hierarchie.
Combinaties van inrichtingselementen
Veld zonder hierarchie
De bank kan op verschillende manieren gebruikt worden. Door de ronde vorm kan de gebruiker het gewenste uitzicht of orientatie op de zon kiezen, naar buiten toe of, met één of beide benen in het oog van de bank, naar binnen, waardoor een intiem territorium ontstaat. De zitting van de bank bestaat uit gefreesde boog-elementen van gerecycleerd LDPE materiaal. De bank heeft een diameter van 2 meter en is opgebouwd uit 99 bogen van 2,5 cm dikte, radiaal bevestigd op een RVS onderstel. Door de tussenruimte tussen de elementen voelt het zitvlak comfortabel aan. Ook het gekozen materiaal draagt daartoe bij: het voelt niet zo koud aan als steen of metaal, en is sneller droog na een regenbui. Bovendien is het homogene en kleurvaste materiaal vandalisme-bestendig en onderhoudsvrij. Als doorsnede van het zitgedeelte is, gekozen voor een symmetrisch, ergonomisch zitvlak, met aan beide zijden een asymmetrische afbuiging, die de bank haar karakteristieke uiterlijk geeft.
Doorsnede en bovenaanzicht bank
Bank
Entree fietsenstalling
Entree fietsenstalling
De vereiste stalling van 500 fietsen heeft plek gekregen in een fietsenkelder onder het plein. De situering van de entree definieert een groter gebied voor de basiliek en een kleiner gebied aan de oostzijde. Op het plein biedt de entreetrap rondom plaats aan een zitbank. De kelder heeft als gevolg van uit de pleininrichting voortvloeiende eisen een onregelmatig vormgegeven betonnen bak. Binnen deze hoofdvorm zijn de kolommen, fietsenrekken, daklichten en lichtarmaturen gearrangeerd in lijnen met kruisende richtingen. Aan de randen bevinden zich een aantal bijzondere functies zoals de beheerdersruimte, opslag en een openbaar toilet.
Plattegrond fietsenstalling
Garagedeur als entree
Beheerdersruimte
Openbaar toilet in fietsenstalling
Nooduitgang fietsenstalling op plein
Back to Top